Den Haag wil de beste winkelstad zijn van Nederland. Ook winkelmedewerkers willen dat. Den Haag kan zich onderscheiden van andere steden, door ook oog te hebben voor de sociale kant van het winkelen. De gemeente Den Haag presenteert donderdag een sectordeal detailhandel. De FNV is gevraagd mede te ondertekenen. Na een peiling onder winkelmedewerkers is dit onze reactie.
De FNV ziet ervan af om de 'sectordeal detailhandel' te ondertekenen. De lonen en de arbeidsomstandigheden in grote winkelketens blijven fors achter, de kansen en doorgroeimogelijkheden van de mensen die vanuit de bijstand in de winkels aan het werk zullen gaan, zijn daardoor onvoldoende gewaarborgd. ,,Den Haag moet de grote winkelketens die in de gemeente actief zijn, aansporen om een sociaal personeelsbeleid te voeren'', zegt vakbondsbestuurder Yde van der Burgh.
De detailhandel biedt aan duizenden Hagenaars werk. De kwaliteit van dit werk laat echter te wensen over. Veel medewerkers verdienen slechts het minimumloon. Daar kun je in Nederland niet van rondkomen, zeker niet als het geen full time werk is. Bovendien hebben veel winkelmedewerkers amper iets te zeggen over hun werktijden. Ook gebeurt het te weinig dat winkelmedewerkers een vast contract krijgen. Medewerkers van onder andere de Bijenkorf, Hema, Wibra, en Gall&Gall voeren om deze redenen ook acties.
De FNV ziet dat gemeente-ambtenaren hun best doen bij de sectordeal, en ook bij veel winkels zetten medewerkers zich met liefde in om mensen vanuit de bijstand goed te begeleiden. Het probleem zit hem vooral bij de winkeleigenaren en winkelbazen, die amper waardering hebben voor de mensen die zich dag in dag uit voor hun bedrijf inzetten. Het geld dat Hagenaars dagelijks uitgeven in de grote winkelketens, komt amper in onze economie of bij het personeel terecht.
De beste manier om mensen uit de armoede te helpen, is een normaal loon. En de beste manier om mensen aan het werk te helpen, is een vast contract, vindt de FNV.