De FNV heeft in een brief aan het demissionaire kabinet en de Tweede Kamer haar wensen neergelegd op het gebied van arbeidsmarkt, koopkracht en sociale zekerheid. Aanleiding tot het sturen van de brief zijn de begrotingsbesprekingen Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) die vanaf dinsdag 30 november in de Tweede Kamer plaatsvinden.
FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: ‘Wij bemoeien ons intensief met de thema’s waarmee SZW bezig is. Wij willen actie van de politiek voor verbetering van arbeidsmarkt en sociale zekerheid. De arbeidsmarkt is niet demissionair.’
In de brief houdt de FNV een pleidooi voor meer vaste banen en daarmee het verminderen van onzekerheid en stress bij werkenden. De koopkracht van ouderen zou gerepareerd moeten worden door indexering van de pensioenen. En ook door verhoging van het Wettelijk Minimumloon (WML) en de daaraan gekoppelde bijstand en AOW.
Zelfstandigen zouden zich moeten verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. De FNV heeft in de Stichting van de Arbeid -werkgevers en werknemers- hierover een plan neergelegd bij het kabinet, zoals ook afgesproken in het pensioenakkoord.
Werk en privé is makkelijker te combineren door de kindvoorzieningen (opvang, toeslagen) te verbeteren. Voor de ruim 350.000 parttimers die langer willen werken is dat een oplossing. Verder wil de FNV dat de werkvloer veiliger en gezonder wordt, en dat medezeggenschap verplicht goed geregeld wordt, net als in andere Europese landen.
De bond wil daarnaast dat het sociale zekerheidsstelsel verbeterd wordt wat betreft werknemersverzekeringen en de participatiewet. Uitkeringen zijn sinds decennia lager, korter en voor minder mensen toegankelijk. Jong: ‘De huidige armoedeproblematiek komt niet uit de lucht vallen. Er is veel te doen in de politiek rondom vertrouwen in de overheid. De overheid moet dit herstellen door meer vertrouwen te krijgen in de burger. Staatssecretaris Wiersma heeft hier vorige week een voorzichtige eerste stap in gezet. Maar er is echt meer nodig.’
De FNV wil de bejegening van bijstandsgerechtigden menswaardiger. Werken zonder loon, als tegenprestatie, moet verleden tijd worden. En bijverdienmogelijkheden wil de bond ruimer.
Werknemersverzekeringen moeten worden versterkt. De drempel om in aanmerking te komen voor de WIA (Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) moet van 35% naar 15% arbeidsongeschiktheid, zoals de ILO dat inmiddels al tien jaar eist. Deze onderwerpen zijn ook benoemd in het middellange termijnadvies dat de SER deze zomer aan het kabinet heeft aangeboden.
Jong: ‘Wij willen het sociale zekerheidsstelsel verbeteren en accepteren uiteraard niet dat er op de bijstand en op werknemersverzekeringen als de WIA en de WW bezuinigd wordt. Nee, die bezuinigingen zijn nog niet ingeboekt maar het uitgelekte conceptakkoord doet het ergste vermoeden rondom bijvoorbeeld de lengte van de WW. Dat laten wij niet passeren, dat mag alvast maar duidelijk zijn.'
De brief aan de Tweede Kamer leest u hier