Uitzendcontracten, tijdelijke contracten, oproepcontracten, nul-urencontracten, min-maxcontracten. Kun jij het nog bijhouden? Wij ook niet.
Een half miljoen vaste banen verdwenen
Nergens in Europa groeit het aantal van dit soort flexibele contracten zo snel als bij ons. In de afgelopen 10 jaar zijn er zeker een half miljoen vaste banen verdwenen. Daar zijn goedkopere en onzekere banen voor teruggekomen.
Een hoop onzekerheid
Als je een flexibel contract hebt, weet je heel vaak niet waar je aan toe bent. Bijvoorbeeld hoeveel uren je draait en wat je dus verdient.
Flex doet het werk van vast
Nou is flexibel werk heus niet altijd slecht. Tenminste, als het voor eventjes is of als opstapje naar een vaste baan. Maar dat is net het probleem: werkgevers stapelen steeds vaker flexcontract op flexcontract. Terwijl dat banen zijn waarvoor je eigenlijk gewoon een vast contract hoort te krijgen.
Je bent een stuk goedkoper
Voor veel bedrijven ben je als flexwerker goedkoper. Want vaak krijg je minder betaald dan je collega's met een vast contract. Ook kan het zijn dat je voor minder uren pensioen en WW opbouwt, bijvoorbeeld bij een min-maxcontract. En ze kunnen je makkelijker wegsturen als ze van je af willen.
Dit moet stoppen
Ons (rechtse) kabinet maakt dit allemaal mogelijk. Werkgevers kunnen naar hartenlust hun geld verdienen aan flexwerk en allerlei schijnconstructies. Dat moet stoppen.
Vast werk voor onzeker werk
Wij eisen dat er vaste banen komen voor al dat onzekere werk. En flexwerk moet veel duurder worden voor werkgevers. Dan denken ze wel twee keer na.